>Marinader til storfekjøtt.

Marinader til storfekjøtt inneholder veldig ofte rødvin eller rødvinseddik som utgjør syredelen.
Rødvinsmarinade til oksekjøtt
2 dl. rødvin
1/2 dl. olje
1/2 finhakket løk (bruk 1 liten løk, det skal ikke mye til du kan evt. bruke 1 sjalottløk, det er sikkert nok.)
1 fedd presset hvitløk
Litt kvernet pepper
Evt. littt finhakkede krydderurter f.eks. timian eller bruk det du har.
Visp det sammen og legg kjøttet som skal marineres i marinaden.

Marinade til pepperbiff
Veldig enkel. Det brukes ikke syre i denne. Skjær kjøttet opp i serveringsstykker, d.v.s. små biffer, eller strimlet. Kvern over pepper ca. 1 ss. pr. 300 g. kjøtt. Arbeid pepperene inn i kjøttet. ha det i en bolle og hell over solsikkeolje til kjøttet er dekket. Sett det kaldt i et døgn. Vend på kjøttet minst en gang i løpet av marineringstiden.

Marinade med ansjos
Det er ikke "juleansjos" som brukes til denne, men den salte Middelhavsvarianten. Jeg har dessverre ikke fått prøvd denne selv, men jeg tviler ikke på at det blir et godt resultat.
Mos to ansjosfileter sammen med 1 presset fedd hvitløk (evt 1 liten ts. hvitløkspulver) og tilsett olje til konsistensen er passende. Legg biffkjøtt oppi og la det ligge kjølig 3-4 timer. Skrap av marinaderester før grilling.

Surstek
Surstek kan lages i en mengde varianter med både vin, eddik og surmelk som utgangspunkt. På vestlandet er det spesiellt vanlig å bruke kulturmelk.

Til 1 kg kjøtt trenger du ca 1 liter melk. Oppskriften er også glimrende til kjøtt av vilt, som f.eks. hjort.

Vask steken og legg den i en balje/fat som er litt større enn kjøttstykket, hell over 1 liter skummet kulturmelk, legg litt press på slik at kjøttet ikke flyter opp og ha dekk det til med lokk e.l. Sett det kaldt. La kjøttet ligge i intill 6 døgn for marinering. Snu på kjøttet hver dag.

Ta opp kjøttet og skyll av det, tørk det godt og gnit det inn med salt og pepper. Brun det på alle sider i en jerngryte. Ha også noen løkbåter som brunes lett. Sett i steketermometer, og hell over 2.5 dl. vann og 2.5 dl. kulturmelk (noen bruker kulturmelken fra marinaden, jeg foretrekker "ny")Tilsett 1 ts. salt og pepper (gjerne hel, 10-15 korn). Til vilt kan du godt tilsette 2-3 einerbær og 5-6 skiver geitost.

Kok opp, skru ned og la det stå å trekke i 1-1.5 timer eller til steketermometeret viser 60-65 grader. Ta opp kjøttet og pakk det inn i aluminiumsfolie. Sil kokekraften. Lag brun saus og bruk kraften som væsketilsetning. Smak til sausen med salt og pepper og gjerne en skvett rømme. Serveres med kokte poteter.

Spar tid med marinadesprøyte