Hvit saus

Ingredienser
5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
1 ss. smør
4-6 dl. væske

Grunnoppskrift hvit saus

Alt. 1. Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. væske og kok opp under omrøring. (Hvis du lager en saus som både skal tilsettes kraft og melk, lønner det seg å tilsette kraften først, melk har en tendens til å svi seg) Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter etpar minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er.

Alt 2. Ha melet og 2 dl. kald væske på et glass med skrukork, og rist. Kok opp resten av væsken og rør inn jevningen. Brukes siste metoden, kan du evt. sløyfe smøret.

For begge metoder er det viktig at det røres under hele koketiden. Total koketid er minst 5 min.

Hvilken væske som skal brukes er avhengig hva sausen skal brukes til. Til frikasesaus (høns, kalkun eller lam) brukes kraft, d.v.s kokevannet til kjøttet. Det skader ikke å redusere kraften før bruk for å få en kraftigere saus. Det samme gjelder til løksaus til kokt eller stekt oksekjøtt.

Til fiskeboller og røkt fisk brukes melk og fiskekraft, evt. fiskebuljong eller kraften som fiskebollene ligger i. Blandingsforholdet er en smaksak, men halvparten av hver er et greit utgangspunkt.

I hvit saus til f.eks. gratenger og lasagne brukes melk. Denne sausen bør være litt tykkere enn "vanlig" hvit saus, reduser derfor væskemengden noe.

Forslag til tilsetninger i sausen for å få mer smak.

Til kjøtt:
Finhakket løk og eddik til suppekjøtt.
Sopp til f.eks. biff, La 50 g. sopp surre etpar minutter i smør før du tilsetter det i sausen.
Tomatpure.
Krydderurter som f.eks. persille og dill
Karri da er det en fordel at karrien surrer litt sammen med smøret på svak varme før du tilsetter melet og væsken, da får man fram mer smak.
Sennep 1 ts. avhengig av styrken på sennepen.
Nypresset sitronsaft
Revet pepperrot
Paprika enten finhakket som surres lett i olje eller pulver. Gjerne i kombinasjon med en ss. hakket løk.
Løk og/eller hvitløk.
Smak deg fram og finn din favoritt kombinasjon

Til fisk
Reker, blåskjell eller krabsticks (Has i helt på slutten av koketiden, skal bare varmes.)
Kaviar
Sopp
Sitron
Hvitvin (0.5 dl.)
Løk
Paprika
Krydderurter
Karri, surr den i smøret før du tilsetter mel og væske.
Smak deg fram og finn din favoritt kombinasjon

Hvit saus til gratenger o.l.
Litt revet muskatt
Revet ost.