Rengjøring av jerngryte (jernpanne)

Mange har en mening om hvordan støpjernsgryter og panner skal vedlikeholdes. "Aldri såpe" er en vanlig oppfatning. "Jern ruster når det kommer i kontakt med salt" er en annen. Men det er faktisk tilfeller hvor såpe er nødvendig, og salt er faktisk et glimrende middel for å rengjøre støpjern.

*Daglig vedlikehold
Steker du koteletter, speilegg, eggerøre, pannekaker, svinestek, gryteretter uten hvitløk og andre sterke krydder, og unngår å svi maten trengs ikke annet vedlikehold enn rengjøring med varmt vann, og skrubbing med en gryteskrubb. (Plastskrubber i "netting" er glimrende til dette). Det er viktig at gryta er skikkelig tørr før den settes bort, det gjøres enklest ved å sette gryta på en varm plate etpar minutter. Gni gryta inn med litt matolje etter behov, når du ser at den begynner å miste "glansen" av fettet som skal beskytte jernet, bruk tørkepapir og smaksnøytral olje, f.eks. solsikke. Er du raus med fettet i den dagelig matlaging trenger du kanskje ikke gjøre dette i det hele tatt. Vanligvis bør det gjøres ca hver femte gang du bruker gryta.

*Lukt i gryta
F.eks. fet fisk, vanlig løk, hvitløk og andre krydder etterlater seg ofte en smak som man ikke får vekk med bare vann, og pannekaker med smak av stekt sild er ikke noe særlig. En skånsom metode er å fylle gryta med vann, kok opp, og la det stå etpar minutter, tøm ut vannet. Er du heldig, har lukten forsvunnet med vannet.
Lukter det fremdeles av gryten rengjør du den som du ville rengjort en vanlig gryte d.v.s. bruk Zalo og skrubb den ren. Det er ekstremt viktig å få fjernet alle rester av såpe etter en slik behandling. Skyll den grundig, eller bruk metoden som beskrevet over, d.v.s. fyll den med vann og kok opp. Etter den behandlingen må gryten settes inn med fett. Se nederst på siden.

*Fastbrent skitt.
Her kommer saltet inn. Gjør følgende: Dekk hele stekepannen med 1 cm salt. Sett den på full varme og la den fastbrente skitten brenne seg inn i saltet. Bruk en metallgjenstand for å skrape bunnen på panna med jevne mellomrom for å hjelpe til å løse det. Dette tar 2-3 minutter. Det oser ganske kraftig, det er kanskje en ide å fjerne batteriet i røykvarsleren. Fjern saltet og vask panna i varmt vann. Tørk den godt og sett den inn med fett. Se under.

*Rustet eller ekstremt skitne jerngryter
Har du latt gryta stått lenge uten å rengjøre den, har den begynt å ruste, eller har du vært på loppemarked og gjort et kupp? Fyll jerngryta med lunkent såpenvann og la det stå i ti minutter. Bruk en stekespade av metall e.l. og skrap/brekk løs all skitt/rust. Skyll gryten, bruk stållull under rennende lunkent vann, og gni gryta til den føles glatt i bunnen. Fyll den med vann, kok opp, tøm ut vannet, tørk den og sett den inn med fett.

*Sett inn gryta med fett, hvorfor og hvordan.
Det er viktig at jernpanner har en "fettglans" det bekytter jernet mot rust, og hindrer også at maten setter seg fast. Til vanlig vedlikehold er det nok å gni inn gryta med matolje i ny og ned, eller når du ser at gryta mister glansen. Har du rengjort gryta med såpe eller salt, eller kokt den ut i vann, brukes følgende metode.
Sett den rengjorte gryta på komfyren, og ha oppi en god slump matolje (1 cm) bruk en billig type f.eks. solsikke. Skru plata på fullt, vent til oljen begynner å bli lunken, dypp en bit tørkerull i oljen, og gni inn kantene med olje. La deretter gryta stå på den varme plata til det begynner å ryke kraftig, vend litt på den slik at oljen også kommer litt oppover kantene. Skru av plata og la det stå å avkjøles til temperaturen har nådd 40-50 grader. Tøm ut overflødig olje, og bruk et nytt tørkepapir, og gni gryta godt innvendig, slik at olja fordeles.
Hvorfor gjøres dette? Når når gryta og olja blir varme, utvides porene i metallet, og oljen blir tynnere. D.v.s. at olja renner nedi porene og blir der. Når olja blir litt varmere enn rykepunktet, vil det også skje ting med oljens egenskaper, slik at den danner en hard "hinne", som gjør at maten senere slipper lettere.
NB! Hvis du bruker induksjonskomfyr, bør du bruke de vanlige platene til akkurat dette, selve metallet i gryta blir rett og slett ikke varmt nok når det brukes induksjon.

Nøkkelord: Støpjernsgryte, Støpjernspanne, Støpjernspanner