Koke ris

Forskjellige typer ris kokes ikke like lenge, har ikke samme evne til å absorbere vann og stivelsesinnholdet er ulikt, slik at graden av luftighet varierer, jeg kan derfor ikke gi en konkret oppskrift på hvordan ris skal kokes. Som hovedregel skal man koke ris slik det står bekrevet på pakken, når det gjelder vann og rismengde og koketid, men jeg vil beskrive litt mer i detalje hvordan jeg koker ris.

Poenget er at vannet som brukes skal absorberes inni risen. Det er derfor viktg å bruke et tett lokk på kokekaret. Dampen skal ikke slippe ut. Jeg innbiller meg at det lønner seg å bruke en rommelig gryte (at vannspeilet står max halveies opptil kanten fra start av, slik at det blir litt plass til dampen. Jeg pleier å bruke såvidt i underkant av 1.8 dl. vann til 1 dl. ris av min favoritt, Eldorado Jasmineris.
NB: Da har jeg bløtt risen først, og risen har allerede absorbert litt vann, har du ikke tid til å bløte opp risen (les mer under "triks") brukes rett i underkant av 2 dl. vann.
Kok opp vann og ris, rør forsiktig slik at all risen er dekket av vann, legg på tett lokk, og skru ned varmen slik at det ligger såvidt på kokepunktet. Det skal ikke boblekoke. La det stå koketiden ut.

Tips for å få bedre ris
Som hovedregel skal man koke ris slik det står bekrevet på pakken, når det gjelder vann og rismengde og koketid men det er endel triks som gjør at resultatet ofte blir litt bedre enn om man bare følger standardoppskriften.

*Vasking av risen
Vaskes risen blir den luftigere. Det skyldes at stivelse som ellers ville fått risen til å klebe vaskes vekk. Ha risen i en melsikt og skyll med kaldt vann direkte fra kranen, og rør forsiktig med hendene, til vannet som renner utav sikten er helt klart. Det sier seg vel selv at ris som skal klebe som risottoris og susih-ris ikke skal vaskes.

*Bløtlegging
Hvis du har tid, kan du bløtlegge risen i kaldt vann en halvtime før den kokes. Dette er ikke nødvendig, men det gjør at koketiden reduseres noe og at hvert riskorn faktisk blir litt større, d.v.s. blåser seg bittelitt mer opp. Bløtlagt ris må få renne skikkelig av seg før den has i gryta ellers blir det for stor vannmengde.

*Stek den rå risen
På enkelte ristyper får man fram ekstra smak hvis man "svir" d.v.s. steker den rå risen i litt olje før vann helles på. prøv deg fram

*Sett smak på risen
Ris kan smaksettes i gryta med olivenolje og salt, eller smør. Selv bruker jeg noen ganske få dråper sesamolje og litt salt. olje gjør også at risen klistrer mindre.

*Gi risen tid.
Hvis oppskriften sier koking i 16 minutter, koker du den i 13, skrur av varmen og lar den stå å dampe med lokk på i 7 minutter til. Da blir risen ferdigkokt, samtidig som alt vannet absoberes og risen blir luftig og får stort volum.

Hvordan berge ris man har vært litt uheldig med?
*Risen har fremdeles en hard kjerne, selv om den har kokt den oppgitte koketid.
Ha oppi bittelitt vann (4-5 ss. ha på lokk og sett det tilbake på plata på helt svak varme i 5-6 minutter)

*Risen er ferdig men den er for våt
Ta av lokket og la den stå å dampe av seg på helt svak varme. Eller ha risen oppi en langpanne og sett den i stekeovnen Når temperaturen når 60 grader åpner du døren og lar det stå til risen er tørr nok.

*Risen har svidd seg fast i bunnen.
Sett hele gryta i vasken som er fyllt med 2-3 cm kaldt vann. Bruk en skje og ta ut så mye ris som mulig uten å få med det brente