Frityrstekt sei

Jeg bruker sei fordi det er billig, og gir mye smak, men du kan egentlig bruke hvilken som helst mager fisk til denne retten

Ingredienser
Ca 200 g. fiskefilet pr. person
2-3 dl. solsikkeolje til steking

Frityrrøre
1 ss. maisenamel
2 ss. hveteml
En skvett kald pils, bayer, farris eller til nøds vann.

Framgangsmåte

Klapp fisken tørr, og del den opp i små biter, ca 1.5x3 cm.

Varm opp olja i en gryte. Jeg bruker induksjonskomfyr, og har den på 6. Jeg vil anta at varmen ligger på rundt 160 grader. Rør kjapt isammen frityrrøra med en gaffel, den skal være som en litt tynn softis. Ha fiskebitene oppi, ta den opp, og rist dem litt. Ha dem forsiktig oppi den varme olja. Dette kan sprute.

La det steke til bitene er gylne, d.v.s. ca 2 minutter totalt, snu dem etter halvannet minutt. Prøv deg gjerne fram med en bit om gangen første gangen du gjør dette, slik at du får justert inn temperatur, tykkelsen på røra, steketid, og størrelsen på fiskestykkene til din egen smak.

Tilbehør
1)Pommes frites, balsamicoeddik og ketchup!

2)Friterte grønnsaker. Dypp biter av chilli, løk, purreløk, hvitløk, gulrot, squash, asparges, blomkål o.s.v. i frityrrøra og friter dem. Server det med en heftig orientalskinspiret dip, som du lager av 1 del riseddik, 1 del søt chillisaus og 1 del sukker, som du visper isammen. Det blir en tynn saus, men den sprø overflaten trekker til seg nok til at det blir smak utav det.

Prøv deg litt fram med størrelsen på grønnsakbiten. Det er viktig at de blir møre igjennom, før de blir brente på overflaten, og det skal litt prøving og feiling til før du finner fram til den ideelle størrelsen.

Forklaring ang. væske i frityrrøre:
Væske bør være så kald som mulig, bruk gjerne isbiter. Det sjokket som utløses da den iskalde røren kommer i kontakt med olje får den til å bli sprø. Væske med kullsyre er en fordel, da blåser deigen seg enda mer opp. Øl inneholder mer kullsyre enn mineralvann, og gir også litt smak.