Oppskrifter med hvalkjøtt

Hvalkjøtt en delikatesse
Det er slutt på den tiden da hvalkjøtt smakte tran, og måtte vannes ut i eddikvann for i det hele tatt å være spiselig. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt med så gode kjøleanlegg, og kjøttet gå så raskt til lands for vacumering og innfrysing, at det hvalkjøtt som fåes frosset i butikken må regnes som ypperste kvalitet. Hvalkjøtt smaker litt søt, litt vilt, et hint av sjømat og tar dessuten opp smak fra marinader, eddik, soyasaus og andre ting du tilsetter retten.
Hovedregelen for hvalkjøtt er å behandle det som storfebiff, kjøttet er mørt, og trenger lite steketid og bør være fra rått til rosa. Varmebehandles det for lenge blir det tørt og seigt.
Som sagt trenger man ikke lenger å legge hvalbiffen i eddikvann før den stekes, men alikevel kan eddik brukes med hell sammen med hvalkjøtt på grunn av hvalkjøttets sødme. Bruk en skikkelig eddik, balsamico rødvinseddik, sherryeddik eller smaksbomben korinteddik.
En tørr vin eller rømme/cremefraice gir også syre til retten.

Steketiden for den enkelte rett må tilpasses den enkeltes smak, og de som er oppgitt i oppskriften, må bare sees på som en veiledning. Jeg kan også nevne at jeg bruker en litt spesiell koketopp, en induksjonstopp, denne er "raskere" enn en tradisjonell koketopp, så du må nesten prøve deg litt fram, for å finne ut hvor godt stekt du vil ha kjøttet ditt, men de tidene jeg opperer med må nok sees på som minimumstider.

I alle oppskriftene kan hvalkjøttet erstattes med biffkjøtt fra storfe riktignok bør steke/koketiden forlenges med 20-30%.

Detaljer i oppskriftene
På oppfordring har jeg gått igjennom oppskriftene og beskriver ting mer detaljert enn i den forrige versjonen, men det er og blir vanskelig å være 100% detaljert.
Komfyrer varierer, alle steketermomtre viser ikke det samme, kvaliteten på råvarene varierer og ikke minst det med salt er vanskelig. Salt oppgir jeg aldri i nøyaktig mengde, her må du bare prøve deg litt fram. Begynn med bitte litt og øk etterhvert.

Kopiering og avskrift
Jeg har merket meg at det finnes en del kopier av oppskriftene mine ute på nettet, og jeg har gitt opp kampen mot de som kopierer innhold og legger det inn på sine egne hjemmesider. Derfor har jeg sagt til de som har sendt mail og spurt om å få "låne" innhold at er greit på 3 betingelser.
*At du begrenser det til selve oppskriften, og ikke kopierer menysystemet o.s.v.
*At du linker til meg fra den aktuelle siden. Enten til den siden du kopierer ifra eller aller helst "hjem" til www.80dager.no
*At det er en hjemmeside, altså ikke siden til en bedrift.
Og om en bedrift ønsker å bruke noe av materialet, send en mail til arve(a)skudenes.com så blir vi nok enige.

Arve Mørch