Kraft

Skal du lage en god saus, suppe eller gryterett, trengs det god kraft. Det blir ikke helt det samme med buljong.
Skikkelig kraft hever også posesauser/ gryteretter flere hakk. Til kraft brukes bein, brusk, hinner fett og annet avskjær. Dette gir faktisk mye mer smak på kraften enn om det hadde blitt brukt rent kjøtt. I tillegg er det vanlig å bruke rotgrønnsaker som løk, purre, gulrot og kålrot, noen liker også å tilsette en urtekvast.

Legg merke til at jeg ikke bruker sellerirot. Jeg liker ikke smaken på den, men for dem som liker det, bruk den.

Det er viktig når du koker kraft at du heller på kaldt vann. Dersom du heller varmt vann over vil porene i avskjæret lukke seg, og du vil få ut mindre smak.

Kraften skal ikke koke for lenge før den siles, men heller ikke for kort tid, se anbefalt koketid under den enkelte krafttype.

Bruner du de beina du bruker vil du få fram en kraftigere smak, denne kraften brukes til brun saus, mørke supper og mørke gryteretter.
Jeg krydrer aldri kraften med salt/pepper e.l. det er mye bedre å justere den retten som kraften skal brukes i med krydder. Selv om du er "redd" fett, skal du la det være med i kraftgryte, fettet legger seg på toppen og stivner når kraften avkjøles, da kan du enkelt fjerne det.
Pass på å skumme godt, bruk en vanlig øse eller en hulløse. Skummet er protein som vil gjøre kraften uklar og som også kan smake litt bittert.
Bruk rikelig med vann alt skal være dekket, det er bedre å koke inn kraften litt etter den er silt ifra, enn å bruke for lite væske i utgangspunktet.

Tips
Den lønner seg å kjøle ned kraften fortest mulig etter at den er innkokt/redusert. Tapp kaldt vann i vasken og sett hele gryta nedi. Skift vann etter 15 min. Det er etter min mening den mest effektive avkjølingsmetoden.

Har du stor nok gryte og fryseboks kan du gjerne 5 doble eller 10 doble oppskriftene. Skal du oppbevar kraften i fryseboksen utover 2-3 måneder er det viktig at du fjerne det fettlokket som legger seg på kraften når den avkjøles, ellers kan kraften harskne.