Tips og triks
Jeg er overbevist om at alle som har brukt litt tid på kjøkkenet ved tilfeldigheter har oppdaget ting som sparer tid, gjør at vi får mer utav råvarene, alternative bruksmåter for kjøkkenredskapene, ting som øker sikkerheten o.s.v. Hva med å dele disse "oppdagelsene" med andre. Jeg har åpnet et lite forum, hvor vi kan dele våre erfaringer og også kommentere og diskutere innspillene.

Siden jeg legger vin, vil jeg starte med 3 "vinrelaterte"
  • Øk holdbarheten på saft og syltetøy, og også hermetikk o.l.
    Hvis du sjekker kjøleskapet ditt vil du finne at juice, brus, margarin, syltetøy o.s.v. er konservert med kaliumsorbat. Dette er nøyaktig samme stoff som vi vinleggere bruker som "gjærstopp". En pose som koster rundt 10,- holder til å konservere 20 kg. syltetøy, saft e.l. Jeg er litt usikker på doseringen, men en pose rekker til 25 liter vin, så jeg regner med at det holder til minst 20 kg. Det er største problemet med å bruke dette er at det skal utrolig lite til, det er derfor vanskelig å dosere. Jeg pleier å helle hele posen på kjøkkenbenken, og dele den opp i 4 hauger, (som holder til 5 kg. hver), og pakker hver haug inn i en bit sølvpapir. (Bruker du speil, og barberblad i tillegg til sølvpapir, ser det riktig skummelt ut ;-))
  • Få mer utbytte når du presser råsaft.
    Når vi legger vin bruker vi et enzyme som heter "pectolase"/pectinase. Det brukes for at ikke pectinet i frukten skal danne tråder i vinen. Dette enzymet, som finnes i all frukt har også den evnen at de svekker celleveggene i frukten, det blir enklere å presse frukten, og saftutbyttet fra frukten blir større. 1 pose som koster ca 10,- holder til 10-15 liter frukt. Du får disse tilsetningene i butikker som selger vinleggingsutstyr o.l. eller på nett hos f.eks. Kyperens
  • Frysing av vin til matlaging i isterningsposer.
    Alle vet at man kan fryse vinslumper i isterningsposer og bruke dem i sauser o.l. ved en senere anledning. Jeg pleier å koke opp vinen før jeg fryser den. Da tar det mindre plass, større konsentrasjon gir mer smak, og når alkoholen er bort, blir isterningene "hardere" og det blir mindre "kliss"
  • <