Kunsten å lage saus

Til de fleste middagssauser er hemmligheten en god kraft, se her for oppskrifter på skikkelig kraft.

Ellers bruker jeg ofte vin som en tilsetning i sausen, og den lager jeg selv. Det er gøy å lage rødvinsaus når råvarene pr. person kommer på 2-3 kroner. Her finner du fremgangsmåte for å lage din egen vin, og her kan du kjøpe vinsett.

Noen gode "sausråd":

Er sausen for salt, kan den reddes ved å legge etpar 1 cm. tykke potetskiver oppi, og la dem koke med 3-4 minutter. Poteter trekker til seg salt. Er sausen fremdeles for salt gjentar du prosessen.

For sterkt krydret saus, og forsåvidt også for salt saus kan reddes ved å tilsette "fete" meierivarer. Fløte, rømme og creme fraice har alle den egenskapen at de "mildner" sausen.

Er sausen for tynn, kan den tyknes i siste liten med å røre inn 1 ss. potetmospulver, eller bruk Maizena "jævner" som du selvsagt alltid har på huset.

Vann smaker ikke noe særlig ;-) Vær kreativ. Bruk kokevannet fra grønnsakene, kok ut pannen med en skvett vann, bruk kraften fra hermetisk sopp/annanas/asparges, eller bruk en klunk vin til å spe sausen med når oppskriften sier du skal bruke vann.