Vinagrette

Vinagrette brukes førstog fremst som tilbehør til grønne salater. Den holder seg ganske godt i kjøleskap, det kan derfor lønne seg å lage såpass stor porsjon at du har etpar uker. Dette gjelder spesiellt hvis du bruker urter, hvitløk o.l. som har godt av å stå å trekke en stund, men ikke la dem stå for lenge, og pass på å oppbevare dem i kjøleskap.

Grunnoppskrift

1 ss. eddik
3 ss. olje
Et dryss salt og pepper.

Grunnoppskrift vinagrette

Visp sammen olje og eddik slik at de blander seg skikkelig og smak til med salt og pepper.

Oljen som brukes bør, til de fleste vinagretter, være olivenolje extra virgin, men ikke av de aller "flotteste" de gir for mye olivensmak. Det finnes også smaksatte olivenoljer med f.eks. urter eller hvitløk som kan brukes, men jeg foretrekker rene olivenoljer. Når det gjelder oljer får du stort sett det du betaler for, du må regne med å gi 100,- pr. liter eller mer for en god olje. Et tips er greske Gaea utsalgspris ligger på ca 45-50 for 0.5 l. da får du mye for pengene.

Eddik

Det finnes en mengde forskjellige eddik på markedet, også her gjelder regelen at du får det du betaler for, og også her må du regne med å betale ca 100,- pr. liter for en god eddik. Du kan bruke balsamico eddik, korint eddik, vanlig rødvinseddik, sherryeddik, bringebæreddik, det finnes eddiker som er tilsatt urter, honning, sitron o.s.v., men for all del ikke bruk husholdningseddik. Prøv deg fram til du finner din favoritt.

Etpar anbefalinger har jeg alikevel lyst til å komme med:

Gaea koriteddik er greskprodusert av korinter og passer perfekt sammen med Gaea olivenolje.

Druvans balsamico er en industriellt framstillt balsamico eddik som ikke er avskrekkende dyr (ca 40 for 300 ml).

Eplecidereddik gir en orginal og god smak på vinagretten.

Variasjonsmuligheter over vinagrette
Sitron dressing, bytt ut eddiken med sitronsaft.
Press et hvitløksfedd i vinagretten
Tilsett en ts. sennep
Bland inn en ss. moset norzola eller annen blåmuggost.
Krydderurter som persille, basillikum o.s.v.