Å partere en kalkun

Hvordan få kjøtt til 15 kjøttmiddager til en person for 150,-?
Løsningen er å "partere" kalkun selv. Kalkun koster på det billigste 29.90 for kg, og en 5 kilos kalkun gir faktisk 15 middager. Kjøp gjerne en større fugl enn 5 kg. jo større den er, jo mer kjøtt klarer du å få ut av den (i %).

Når kalkunen skal parteres starter du med å ta den opp, og legge den i kjøleskapet, og la den ligge til tining i ca 24 timer. (avhengig av temperaturen i kjøleskapet, i mitt kjøleskap er det såpass kaldt at den må ligge i 2 døgn).
Jo "mindre" den er tint, jo bedre blir kvaliteten, men den må tines såpass at du i det minste klarer å bøye lår og vinger utifra kroppen.
Legg et fuktig hånkle på kjøkkenbenken (da ligger fjøla stødig) og legg en skjærefjøl oppå. Legg kalkunen på ryggen. Bøy ut den ene vingen så langt du klarer, skjær gjennom skinnet og følg "hinnen" nedover til du kommer til beinet. Øk presset slik at beinet knekker i leddet. Hjelp litt til med kniven og skjær vingen løs fra kroppen. Gjør det samme med den andre vingen. Legg i en pose og frys det ned sammen med halsen. (Det er viktig at stykningsdelene fryses så fort som mulig etter at de er skåret løs fra skroget.)
Det var en middag, pluss litt kveldskos. Eksempel på oppskrift
Gjør det samme med lårene, d.v.s. bøy ut, skjær gjennom skinnet, følg hinene, og kutt fra i leddet. Da var vi oppi 3 middager, pluss litt til pålegg, det er mye kjøtt på et kalkunlår.
Eksempel på oppskrift


Deretter går vi etter brystfiletene. Riv først av skinnet, skjær deretter et loddrett snitt, på langs, på midten av kalkunen. Ta tak i fileten med venstre hånd og dra den ifra benet, samtidig som du lar kniven i høyre hånd følge med ned langs benet. Gjenta med den andre filèten. Hver filèt veier 700 g. d.v.s. totalt 10 wokporsjoner eller supperporsjoner . M.a.o. del hver filèt i 5 like deler à 130-140 g.
Da var vi oppi 13 middager til f.eks. wok eller suppe
Dertter skraper du kjøtt av skroget det skulle gi kjøtt til en eller to wok eller suppemiddager.

Deretter hugges skroget i stykker, vask av evt. blodrester og legg det i en gryte sammen med skinnet, hell på vann slik at det er dekket. Kok opp, skum av evnt. skum som dannes med en øse, skru ned temperaturen slik at det akkurat ligger på kokepunktet, og legg på lokk. La det stå å syde i ca 45 minutter. Sammen med etpar gulrøtter, 1 løk, og 1/2 kålrot. Litt hvitløk kan du også ta med.

Dersom du vil ha mer smak, har du beina i langpannen og lar dem brune seg i stekeovnen i 20-30 minutter før du har dem i gryta. (La dem bli godt brune)


Etter 45 minutter tar du opp skroget og legger det til kjølning, ta også opp grønnsakene. Straks skroget er kaldt nok til å ta på, plukker du av kjøttet, og tar vare på det. Hiv beina oppi gryta igjen, og kok i 20-30 minutter til. Sil ifra bena og ta vare på kraften.

Nå har du to muligheter. Du kan enten skjære grønnsakene opp i biter og ha dem tilbake i kraften sammen med kalkunkjøttet, og bruke det som kjøttsuppe. (Du trenger sannsynligvis ikke all kraften, resten kan du fryse) eller du kan lage en frikasesaus, varme kjøttet og oppskårne grønnsaker i sausen, og servere med poteter. (Husk å salte, jeg har ikke brukt salt tidligere i oppskriften, p.g.a. at jeg sannsynligvis vil bruke kraften som blir til overs i sauser eller supper.

Det var 15 middager, bonusen er kraften, og ikke minst leveren. Leveren kan stekes for seg selv, og fungere som snacks. Min favoritt er å finhakke den, og steke den sammen med kjøttdeig en gang du lager en tomat/kjøttdeigbasert pastasaus, da kommer den virkelig til sin rett.