Framgangsmåte for wok

Start med å ta alt du skal bruke ut av kjøleskapet i god tid på forhånd. Det er alltid en fordel at ingrediensene er romtemperert. Da unngår du at oljen kjøles ned når ingrediensene blir tilsatt, du får også raskere stekeskorpe og når det gjelder kjøtt, slipper det ikke så mye væske etter at det er kommet i woken, da spruter det mindre og det blir også saftigere.

Del opp alt du skal bruke i biter, skjær grønnsaker opp i staver, del opp blomkål/broccoli i buketter . Strimle opp kjøttet, og legg det på et kjøkkenpapir /håndkle slik at overflødig fuktighet trekkes ut.

Bland sammen ingrediensene til sausen slik at det er klart, husk å røre ut maizenaen i litt kald væske. Du kan gjerne sette på sausen i en gryte allerede nå. Sett også på risen.

Ha olje i woken (etpar millimeter over bunnen), og varm den godt opp. Sett en trepinne nedi, det skal bruse kraftig rundt denne når oljen er varm nok.

Dersom du skal lage til en eller to personer, starter du nå med de grønnsakene som trenger lengst steketid, f.eks. gulrøtter, ha dem oppi woken og rør hele tiden (Stir fry), ta oppi det som trenger nest mest steketid f.eks vannkastanjer, rør hele tiden og ikke skru ned varmen uten at det begynner å bli brent/ryker kraftig. Grønnsakene skal ha tyggemotstand, d.v.s. at f.eks gulrøtter i staver bare skal stekes i underkant av 2 min.

Når grønnsaken er ferdige dytter du dem opp på wokens "vinger" der holder de seg varme, samtidig som fettet renner av dem.

Dersom du skal lage en større mengde, steker du en grønnsaksort om gangen, og legger dem opp på "vingene" etterhvert som de er ferdige.

Stek kjøttet, ca 150 g. pr. omgang, dytt også det opp på vingene når en porsjon er ferdig.

Når kjøttet er ferdigstekt heller du av evt. overflødig fett. Hell sausen over i woken og juster tykkelsen på den, er den for tynn må du koke den noen minutter evt. røre ut litt maisena i litt vann og tilsette det i sausen. Når sausen er passe dytter du kjøttet og grønnsakene nedi, gi alt et kort oppkok. Serveres med ris.