Lapskaus i wok

Wokken egner seg veldig godt til steking, spesiellt til små porsjoner, den er energisparende, og p.g.a. den begrensede flaten i bunnen, klarer du deg med mindre stekefett enn om du bruker en panne. Det er derfor synd at den vanligvis bare tas fram når man skal lage orientalsk mat. Woken kan også brukes til å lage norsk mat.

Et eks er brun lapskaus til to-tre personer.

500 g. poteter i terninger
300 g. mørt biffkjøtt f.eks. mørbrad skåret i terninger
1-2 gulrøtter skåret i terninger
1 oppskåret løk
1 ss. hvetemel
1/2 l. vann + 1 buljongterning (evt. 1/2 l. kraft)
1 ss. smør/margarin
Olje eller smør til steking


Start med å varme en slump olje i woken. Ha oppi gulrøttene. Stek i ca 1 minutt. Tilsett løken og stek i 30-40 sek. til. Ha det over i en skål e.l.
Stek potetene i 2 omganger på sterk varme mens du rører hele tiden. Steketid ca ettogethalvt minutt til hver porsjon. Ta det opp og ha det i skålen sammen med gulrøtter og løk. Stek kjøttet mens du rører godt. Steketid ca. 2 minutter. Ta opp kjøttet.

Skru ned varmen. Ha 1 ss. smør oppi woken. La det smelte, og rør inn 1 ss. hvetmel. Brun melet/smørblandingen på forholdsvis svak varme mens du rører godt. Tilsett buljongen/kraften i en tynn stråle mens du rører slik at det ikke dannes klumper.

Kok opp og ha oppi grønnsaker, kjøtt og poteter. Om du lar det fosskoke under omrøring i 6-7 minutter, eller om du skruer ned varme og lar det trekke under lokk et kvarters tid blir forsåvidt det samme. Prøv en potetbit etter angitt koketid, om den er mør nok. (Koketid kommer selvfølgelig an på størrelsen på kjøtt og grønnsakterningene det oppgitte forslaget gjelder kjøttterninger på ca. 2 cm. og grønnsakterninger på ca 1.5 cm.)

Retten kan tilsettes fløte, rømme eller cremefraice, eller du kan gi den en litt eksotisk vri med chillisaus og finhakket hvitløk og gjerne 1 ss. soyasaus, en klunk rødvin eller rødvinseddik samme med 1 ts. sukker blir også bra.

Et lite tips til slutt
Hvis du bruker buljongterning oppløst i vann, kan du skylle av potetene i vannet du har tenkt å bruke, etter at de er skåret i terninger. (Legg potetene til tørk på et stykke tørkerull e.l. etter de er avskylt slik at de tørker før du steker den.) Da får du skyllt av stivelsen på overflaten, da er det lettere å steke potetene, samtidig som du får utnyttet stivelsen til å jevne retten.