Burgundergryte av hvalkjøtt (biff)

Ingredienser
500 g. hvalkjøtt
Olje eller margarin til steking.
1 løk skåret i ringer
     evt. 5-6 sjalottløk
1 gulrot skåret i biter
2-4 dl. rødvin
2-4 dl. storfekraft/buljong
(6 dl. væske tilsammen)
1 ss. hvetemel
salt
pepper
1 purre skåret i ringer
1 fedd hvitløk

Framgangsmåte
Skjær romtemperert kjøtt i terninger 2 cm. og tørk godt av det. Ha litt olje/margarin i stekpannen, og stek kjøttet i 2 minutter. Tilsett løk og gulrot, og la det steke 2 minutt til. Dryss over melet, og rør det inn i kjøtt/grønnsakblandingen, la det få steke 20-30 sek, slik at melet får litt farge.
Tilsett rødvin og la den få koke opp, tilsett kraften og salt/pepper kok opp. Dersom det blir litt skum på overflaten, kan du fjerne det med en spiseskje nå.
Skru ned varmen la det trekke* i 15 minutter under lokk.
Tilsett purren skåret i skiver og knust/hakket hvitløk og la det hele stå å trekke i 20 min til. Sjekk tykkelsen på sausen når det er 10 minutter igjen, er den for tynn, lar du den stå de siste 10 minuttene uten lokk.
Serveres med kokte poteter eller ris, eller brød for den saks skyld.

Denne retten kan også lages med storfekjøtt, beregn da litt lengre koketid. Bruker du høyrygg, kan du koke det i oppimot en time før purren tilsettes.
Bog trenger 45 minutter, lår/flatbiff 30 minutter, og andre bifftyper mellom 15 og 30 minutter etter kvalitet. Husk at dersom du bruker kjøtt som må koke en stund, bør du øke størrelsen på gulrotbitene, slik at de ikke blir helt ihjelkokt.
De billige brasilianske indrefileeten passer forøverig bra til burgundergryte. Den trenger samme tid som hval, altså ett kvarters trekking før purren tilsettes

*Hva betyr det at kjøttet "trekker".
Det betyr at det ikke skal koke, men det skal ligge veldig nære kokepunktet. Det varierer selvfølgelig fra komfyr til komfyr, men trinn 2 eller 3 pleier å være riktig innstilling.